Utan regler till olika typer av spel så skulle det bli väldigt svårt att spela spelen över huvudtaget. Reglerna är alltså fundamentalt viktiga för att kunna kora en vinnare och på så vis även kunna avsluta ett påbörjat spel. Ett spel måste i princip alltid ha en början och ett slut.

För att läsa mer dessa regler så tipsar vi om att du går in och läser här kring spelregler där du hittar det mesta om brädspel, kortspel och tärningsspel. Sajten erbjuder även alternativa spelregler som göra att kan hitta varianter av spel som du är van vid.

Kortspel

Du kommer hitta information kring historien om hur kortspel vandrade från Asien till Europa på 1300-talet och du kommer hitta information om olika typer av kortspel. Kortspel kan delas in i olika kategorier som t.ex bridge, whist, rummy, kille och hjärter. Även kasinospel och hasardspel räknas som kortspel.

Brädspel

Brädspel är ett samlingsnamn för ett slags spel där en eller flera personer spelar på ett spelbräde. Några av de mest kända brädspelen är så klart Schack, Kinaschack eller sällskapsspelet RIZK. Monopol är garanterat ett brädspel som de flesta hört talas om och även spelat i sin uppväxt. Man brukar kunna dela in brädspelen i antingen turspel eller strategispel.

Själv personligen så föredrar jag strategispelen där man kan göra aktiva val för spelets utgång. Där man får vara listig och försöka manöverera ut sin motståndare. Turspelet är mer slump och känns inte lika inspirerande. T.ex så är Yatsy delvis ett turspel där du slår med tärningar och slumpen avgör. Däremot så kan du vara lite strategisk i ditt tankesätt om hur du väljer att fördela poängen på rätt rad för att få ut så mycket som möjligt i slutändan.

Tärningsspel

När man säger tärningsspel så tänker man i första hand på spel kopplade till en normal tärning med siffrorna 1-6. Men faktum är att det finns tärningar med 4,5,6,7,8,10, 12, 16 och 20 sidor. Det finns alltid regler kopplade till vad siffrorna eller symbolerna betyder på en tärning. Oftast har man även här en spelplan att förhålla sig till.

Som alltid är det viktigt att läsa på vilka spelregler som gäller för just ditt spel!